Shea Yağı Nedir

5/51 Puanlama

Shea Yağı Nedir

Shea Yağı Nedir ? Shea yağı, Afrika’daki orta ve kuzey Togo’ya özgü shea ağacının ( Vitellaria paradoxa ) meyvesinden elde edilen bir çeşit yağdır. Shea hem rafine edilmiş hem de rafine edilmemiş formlarda gelir.

En çok cilt koşullarını yönetmek veya kırışıklıkları azaltmak için kullanılır. Shea, cilt kremlerinde ve losyonlarda yaygın bir bileşendir. Shea besin olarakta tüketilebilir ayrıca Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılır.

Shea Yağı Nedir

Shea Yağı Nedir

Shea Yağı Besin Değeri

  • Kalori:  120
  • Yağ:  14g
  • Sodyum:  0mg
  • Karbonhidrat:  0mg
  • Lif:  0mg
  • Şeker:  0mg
  • Protein:  0mg

Sheada Karbonhidrat

shea yağı

shea butter

Yağ İçerikleri

 Araştırmacılar , yağdaki stearik, linoleik ve palmitik yağ asitlerinin yanı sıra diğer yağ bileşiklerini de tanımlamışlardır. Tek bir porsiyon tüketirseniz, porsiyonda 14 gram toplam yağ almış olursunuz.  ( Bir porsiyon bir çorba kaşığı olarak kabul edilir. )

Shea Yağı

Shea içindeki yağın yaklaşık yarısı, sağlıklı bir yağ olduğu düşünülen tekli doymamış yağdır (yaklaşık 6 gram). Yağın diğer yarısı (yaklaşık 6 gram) doymuş yağdır. Ayrıca, shea yağı içinde az miktarda çoklu doymamış yağ (yaklaşık 1 gram) vardır.

Shea Yağı İçindeki Protein

Shea protein içermez.

Sheadaki Mikrobesinler

Shea yağı’a ilgi duyanlar ve bu yağı satan güzellik şirketleri E vitamini bakımından yüksek olduğunu iddia ediyorlar, ancak shea yağı USDA verilerine göre vitamin veya mineral içermiyor .

Shea Yağının Sağlığa Yararları

Cilt yumuşatıcı olarak görev yapar .Ayrıca, ciltte oluşan şişkinlikleri azaltabilecek ve egzamalı bazı kişilerde semptomları hafifletebilecek maddeler içerir.

Shea kullananlar ayrıca sivilce, kas ağrıları, sinüs enfeksiyonları, yara iyileşmesi, saman nezlesi ve artrit gibi rahatlsızlıklara faydalar sağlayabileceğini iddia ediyorlar. Ancak, bu iddiaları destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur. Ancak, araştırma devam etmektedir ve bazı çalışmalar umut verici sonuçlar vermiştir.

Eğer shea tüketirseniz, sağladığı mono doymamış yağdan bazı yararlar elde edebilirsiniz. Tekli doymamış yağlar LDL kolesterolü düşürmeye (“kötü” kolesterol de denir) yardımcı olabilir ve kalp hastalığı , felç riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Tekli doymamış yağlar, Amerikan Kalp Birliği’ne göre vücudunuzdaki hücrelerin gelişmesine ve korunmasına da yardımcı olabilir.

  • Bununla birlikte, shea yağının, tekli doymamış yağ kadar doymuş yağ içerdiğini unutmayın. Doymuş yağ, sağlıklı bir yağ sayılmaz.
  • Çok fazla yağ tüketmek  aşırı kilo yapabilir.
Shea yağı nereden alabilirim?

Shea ürünleri birçok kozmetik ve güzellik mağazasında bulunur. Ayrıca internetten shea içeren ürünler de bulabilirsiniz. Bu ürünler, dudak parlatıcısı, cilt kremleri, saç bakım ürünleri ve sabun gibi  ürünlerdir.

Rafine ve rafine edilmemiş shea arasındaki fark nedir?

Rafine ve rafine edilmemiş shea arasındaki teknik fark, üretildiği yöntemdir. Rafine edilmemiş shea yağı, shea meyvesinin tohumlarından yağın elle çıkarılmasını anlatır. Hiçbir kimyasal kullanılmaz. Rafine shea fabrikalarda kimyasal madde ve makine kullanımıyla üretilmektedir.

shea yağları

shea yağları

Shea yağı için bazı ortak güzellik kullanımları nelerdir?

Shea yağı sık sık çatlakları  azaltmada ayrıca soğuk algınlığı veya grip sırasında burun altındaki kırmızılığı gidermede, göz altı torbaları ve kırışıklıkların görünümünü azaltmada, elleri yumuşatmada, cildin esnekliğini artırmada, selülit görünümünü azaltmada kullanılmaktadır.

Ancak bu kullanımların hepsinin bilimsel çalışmalarla belgelenmediğini unutmayın. Bu tedavilerin işe yaramadığı anlamına gelmez. Bu basitçe faydaların araştırmalarla desteklenmediği anlamına gelir.

Shea yağını nasıl saklarım?

Shea yağı (özellikle rafine edilmemiş shea ) özenle depolanmalıdır. Hava geçirmez bir kaba koyun veya sıkıca plastik bir ambalajın içine sarın ve serin ve kuru bir yerde saklayın.
Yemek pişirmek için kullanıyorsanız, ocaktan uzaktaki dolapta saklayın. Düzgün bir şekilde saklandığında 18 ila 24 ay bekletilmelidir. Eğer shea  dumanlı bir kokuya sahipse, kötüleşmiştir ve kullanılmaması gerekir.

Tarifler ve Hazırlık İpuçları

Kızartma tariflerinde shea yağı ( shea butter ) kullanabilirsiniz. Ayrıca, içeceğe kremsi bir doku vermek için hindistan cevizi yağı ile birlikte kullanarak smoothie de yapabilirsiniz. Ayrıca, shea yağı bitkisel olduğundan yağı vegandır.

Alerjiler ve Müdahaleler

Alerjiniz varsa, deride shea yağı kullanmaktan veya yemekten kaçınmalısınız.

İpucu : Ham shea stearik, oleik asitler ve yararlı vitamin E ve A vitamini açısından zengindir.

Genel Kültür :  Shea ağacının ve shea kullanım süreci Antik Mısırın Kleopatra dönemine kadar uzandığını biliyor muydunuz ?

İpucu :Shea bazı afrika ülkelerinde yemeklik yağ olarakta kullanılmaktadır.

İpucu : Afrika’nın özellikle Burkina Faso bölgesinde bolca yetişen shealar diğer adıyla karite ağacının meyvelerinden elde edilen yağlardır.

İpucu : Ciltte mucizeler yaratan bu yağ günümüzde çeşitli kozmetik ürünlerinin içerisine dahil edilmiştir.

İpucu :  Kuru cildi yumuşatır ve cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

Genel Kültür : Shea yağı, Afrika’da yetişen Shea ağacının fısıtığa benzeyen meyvesinden elde edilir.

İpucu : Aynı zamanda, akmadığı ve etrafa bulaşmadığı için iyi ve pratik bir masaj yağıdır.

İpucu : Hassas ve kuru ciltler için uygun bir yağdır.

İpucu : SheaYağı bazı kozmetik ürünlerinde kullanılıyor.Kadınlar Saç diplerine özellikle sürüyorlar.

 

 

 

Makaleyi Nasıl Buldun ?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir